Ensikuvia kudontatöiistämme!

Ensimmäisenä kuvia selatessani osui silmiini useita vuosia sitten nuorimman tyttäreni suunnitteleman mattomallin "Sininen säväys", niinkuin hän itse sen nimitti, syntyvaiheet.

Kaikki mahdolliset siniset ja sinertävät matonkuteet (Poppanavakka ja Kauhavan kangasaitta) koottiin mökin keittiöosaan. Kuteet pätkittiin ja ommeltiin eripituisista pätkistä siten yhteen, että kukin yhteenommeltu useamman kuteen pätkä (yksi sukkulallinen/kävyllinen/pulikallinen) oli aina yhdellä kerällä. Alla kolme polvea matonteossa ja neljäs kuvaamassa.

142488.jpg142584.jpg

Matto kudottiin kolmella kuteella "Lemmenpolku" mallilla siten, että maton toinen pää muodostui tummemmista sinisistä ja toinen vaaleamman sinisistä. Jokainen kerä oli numeroitu maalarinteippiä hyväksi käyttäen, jotta sävytys onnistuisi. Keittiön matot niistä syntyikin ja kuuleman mukaan kovasti pidetyt

      142527.jpg142528.jpg

Tätä Lemmenpolkumallia olemme isomummin kanssa yhdessä kutoneet eräitäkin kymmeniä metrejä. Se on vanha suomalainen malli ja viehättävimmän tuloksen saa syntymään vanhoista kuteista:

142537.jpg142487.jpg

Vietimme äitini kanssa viimeisten työvuosieni talvilomat mattoa kutoen lähinnä lapsilleni ja itselle. Myöhemmin myös lähisukulaiset ovat saaneet osansa. Eläkkeelle jäätyäni on kutomistahti tuplaantunut, viikko - kaksi keväisin ja syksyisin. Tällöin mökkipahasemme on "rätei ja lumpui" täynnä ja työpäivä tahtoo venyä iltamyöhään. Isomummin aikataulu antaa periksi vain sinä kesäisenä ajanjaksona jolloin vesijumppaa ei ole! 

Kuteita on vielä jäljellä pieni varastollinen - satoja kiloja - joten tällä alueella työsarka jatkuu edelleen.