Olen tosissani järjestellyt tänään mallilehtiäni ja merkinnyt niihin mieleisiäni malleja liimlappusilla. Näitä lehtiä on tullut vuosien saatossa selailtua kerran jos toisenkin - tosin vain johonkin lankaan sopivaa mallia tai vaan jotain mallia etsien! Yllätyksekseni olen nyt malleja selaillessani löytänyt ihan uusia asioita - eli olen neulojana kypsynyt näkemään  mallit ihan eri näkökulmasta kuin ennen.

Kaksi vanhimmasta päästä olevaa mallilehteä herätti nostalgisia tunteita. Ensimmäinen niistä on nimeltään BWT Muotineuleita No 29 vuodelta 1972. Olin tuolloin pari vuotta aikaisemmin palannut 7 vuoden kotiäidin roolista työelämään. Takakannen sisäpuolella on Novita antanut "OSTAJAN TAKUUN" lankojen virheettömyydestä antamalla ostajalle "lankojen mukana Novita-takuutosdistuksen. Helsingissä 1.7.1967".
 

804212.jpg   804087.jpg      

 

Lehden mallit ovat tosi hyvin suunniteltuja ja laadukkaasti neulottuja. Hihat istuvat eikä neuleet roiku niinkuin nykyään tahtoo mallilehdissä tehdä - eli tehdään nopeasti ja helposti ja toisinaan kuvissa jopa peitellään yksityiskohtia. Niin ainakin joskus tuntuu kun haluaisi jotain mallin yksityiskohtaa tarkistella.

804085.jpg   804088.jpg
Yllätyin myös, että jo tuolloin on ollut sävyvärjättyä lankaa  (Novita Fantasia). Minulle värjätyt niin pätkä-, sävy- ym. värjäystavat kun ovat tulleet tutuiksi vasta täällä netissä surffaillessani, vaikka nenäni alla on vuosikymmenet ollut lehti ja jopa kuva neuleesta, jossa tuollaista lankaa on käytetty.

804086.jpg
Kaavasivut ovat erikseen neuleohjesivuista, kokonaista seitsemän sivullista. En ole muuten missään ennen nähnyt niitä näin sijoitetun.
 
Toinen nostalgiaa herättävä lehti on Uusi Eevaneule No 1 1974. Pääkirjoituksen otsikon yläpuolella todetaan lehden olevan  "AINOA SUOMALAINEN NEULELEHTI". No, ainakin Villayhtymän Rondo lehti oli jo aikaisemmin 60-luvulla markkinoilla - oliko lie jo 70-luvulla lopetettu? Tiedä häntä.

 
804216.jpg   804219.jpg 

Kansilehdellä mainostetaan  "sukkapukua". Siitä herää mieleen tuolloin neulomani neuleasu, jonka pusero on muuten ylläni edellisen postauksen vauvaposeerauksessa. Neuloin puvun tuolloin vaalean pellavanvärisestä Suvivuokko-puuvilla/pellavalangasta, liekö ollut sekin Novita-lankoja. Puku on edelleenkin käyttökelpoinen. Töissä käytin sitä kesäaikaan ahkerastikin ja se on hyvin palvellut myöskin kesätanssiasuna. Se on helppohoitoinen ja venynyt aina kilojen mukaan. Pituus on puolisääreen asti  ja siksi sitä on voinut pitää muotivaihteluista riippumatta, kun en koskaan oikein ole kulkenutkaan muotivaatteissa.

Olen täällä netissä seikkallessani törmäillyt ohjeisiin, joissa pusero aloitetaan pääntiestä. Olen sitä pitänyt neuleuututena, hyvänä sellaisena, mutta annas olla jo vuonna 1974 on tässä sukkapuku ohjeessa käytetty tuota tekotapaa. Kun aikoinaan neuloin tämän ohjeen hameen teinkin puseron aivan toisen ohjeen mukaan enkä kiinnittänyt huomiotani tähän ylhäältä aloitukseen. Hamekin aloitetaan vyötäröstä ja siinä on sileässä neuleessa nurjat kiilat, joiden reunoilla lisätään silmukoita joka 4:llä sm.llä 10 kertaa 2s. Kiilat alkavat 26:n sm: jälkeen ja niitä on 10kpl. Kun hame aloitetaan vyötäröltä on sitä helppo lyhentää tai tarvittaessa myös pidentää.
 
804220.jpg   804210.jpg 
 
Myös tässä lehdessä on käytetty sävyvärjättyä lankaa (Neveda Salambo). Oikeanpuoleista neuleohjetta mukaellen tein työpaikan vuoden 1974 Tukholman jouluristeilylle (tuohon aikaan laivaristeilyt olivat vielä suhteellisen harvinaisia) pitkän, mustan juhlapuvun (acryyli-langasta?) neulekoneella. Lanka oli purkulankaa ja kotoisin naapurikaupungin pikkuisesta kutomosta, josta sai ostaa resori- ym neulepaloja säkkihintaan 10-20mk kpl! Vinot raidat olivat liilan eri sävyjä. Hihat olivat mustat ja lyhyet. Se oli tosi hiostava, mikä oli syy puvun pikaiseen hävittämiseen. Puku sinänsä oli vallan tyylikäs ja tuo risteily ja Tukholmassa käynti hyvässä porukassa ovat jääneet lähtenättömästi mieleeni.