Syksyin keväin olemme 10 vuoden ajan viettäneet äitini kanssa viikon/kahden pituisia jaksoja kangaspuitteni ääressä, jotka sain häneltä ja siskoltani 60v lahjaksi. Niinpä tänä vuonna vierähti mattoja kutoen reilu kaksi viikkoa. Aloitimme ryijyn jäljiltä jääneen n. viiden metrin loimenlopun kutomisen. Loimi oli niisitty siten, että siitä voi kutoa sekä kuvikasta että palttinaa. Meillä ei ollut mattotilauksia, joten edessä oli mallin ja värien vaikea valinta kun kuteita riittää joka lähtöön.

Naapuri tyhjensi keväällä kudevarastonsa meille ja kun ne olivat päällimmäisinä aloitimme niillä. Valitsimme mustan kuteen seuraksi vanhoista vaatteista leikattuja vaaleasävyisiä kuteita, jotka äitini leikkasi metrin-parin pituisiksi pätkiksi ja ompeli yhteen. Mallina on täyskuvikas "Valkeakosken kuohuja", josta syksyiset matotkin on tehty. Maton leveys on 110sm.
 

599794.jpg  599796.jpg 
Nimesin maton "Valoa ikkunaan"-nimiseksi!
599798.jpg 
Seurravaksi silmämme iskivät ohuehkoon sinertävän kirjavaan trikookuteeseen. Ajattelimme sen riittävän loppuloimeen kun hieman kavennamme mattoa ja otamme kaveriksi raitavärejä - Nanson reunuskaitale kiekkoja. Näin syntyi "Ontuva Eriksson:iksi" nimeämäni matto. Nimi johtuu loimen kaventamisesta syntynyt kuvioiden epäsymmetrisyys.
 
599767.jpg 
599770.jpg 
Kun vanha loimi oli kudottu pois loin 20 metriä lisää käytävämattoa. Naapurin Marja oli talvella kutonut LP-langasta, pohjakuteena villakude, näyttävää mattoa. Minulla oli vajassa jo vuosia lojunut vihreä villamattolanka säkki ja ajattelin sen tuhoamiseksi kutoa tuota Marjan mallin mukaista mattoa "kaupunkiasuntomme" eteiseen. Talvella LP-lankahankintaa tehdessäni ihastuin vihertävän kirjavan kuteen lisäksi sinertävän kirjavaan LP-lankaan. Sinertävän maton välikuteeksi suunnittelin ohutta trikookudetta (Nanson paitojen reunuskaitalekiekkoja!), joita olin säkettäin hankkinut vielä töissä ollessani 10-15 vuotta sitten.
 
599771.jpg  599773.jpg 
599772.jpg  599775.jpg 
Pohjakude on poljettu palttinaksi ja LP-lankana käytetty kuviokude ripsiksi. Ihan mukavan tuntuista mattoa. n. 12 m. Äitini meinasi pitkästyä näitä kutoessani kun ei ollut ommeltavaa ja pulikoille/kävyille/sukkuloille laiton väleillä jäi tyhjäkäyntiä. Hän otti ristipistotyönsä - pupujussi sohvatyyny - esille ja pistoili sitä aikansa kuluksi. 

Yllä esiteltyjä mattoja kutoessani tulin maininneeksi , että vajasta  löytyy  tuota Nanson trikookudetta mustana säkkikaupalla.  Mitähän niistäkin voisi tehdä? Hän heti ideoimaan, että eikös niitä löydy värillisinäkin. No löytyihän niitä ja hän pääsi taas elementtiinsä eli pätkimään värillisä kudekiekkoja 80-120sm:n pituisiksi pätkiksi. Järjesteli ne vaakatasoon asetetulle luudanvarrelle järjestykseen ja alkoi ommella niitä niin, että ompelukone sauhusi. Leikkasi auki ompeluvälit ja keri ne kerille.
 
599792.jpg 
599969.jpg
Minä siitä poljentaa ideoimaan, että miten ne voitaisiin saada matoksi,niisintää tai sidontaa muuttamatta, olemassa olevaan loimeen. Siinä sitten yhdessä pohdimme ja päädyimme seuraavaan malliin: Palttinana kolmella kuteella, joista kaksi on mustaa tai tummansinistä ja yksi kude tuota äitini ompelemaa värillistä pätkäkudetta. Nimesin maton "Karamelliksi". Tulosta näkyy tässä:
 
600510.jpg  600380.jpg 
600381.jpg  600383.jpg 
Vasemmanpuoleisessa matossa on mustansininen pohja, mutta auringonvalo on kuvani muuttanut liilahtavaksi. Oikeanpuoleisessa matossa on musta kude värillisen kuteen rinnalla. Vaikka sen itse sanonkin ovat matot paljon paremman värisiä luonnossa. Mattojen päätkin on nyt solmittu ja sormet ovat ihan turtana. Matto on suhteellisen kevyttä, mutta kuitenkin tanakan tuntuista ja helppohoitoista. Kude Nanson puuvilla/modal kuituista uutta trikoopaitakangasta . Pätkäommeltuja kuteita jäi tuo yllä kuvattu säkillinen ja mustaa ja tummansinistä riittää ainakin 10-15 metriin mattoa - syksyksi.  Alla nyt kudotut matot.
 
599791.jpg

Eilen sain kangaspuut tyhjiksi. Ne puretaan ja siirretään vajaan kesäksi lepäämään. Ilman äitini apua ja ideoita ei näitäkään mattoja olisi kudottu - ainakaan kaikkia. Kiitokset hänelle - 89 vuotiaalle teräsmummille.