Kun laajakaista mahdollisti nettisurffailut eikä tarvinnut enää modeemin hitauden kanssa tuskailla niin alkoi nettikaupustelu toden teolla. DMC:n muliinilankoja tuli hankittua eri puolilta maailmaa. Ihan vaan kokeeksi pienempiä määriä kerrallaan . Posti toi ne suoraan postilaatikkoomme. Minä olin haltioissani, että on tämä ihanan helppoa ja halpaa.

Toimitus- ja postimaksut näyttelevät suurta osaa toimituksissa. Muutenkin hinnoittelu eri maailmankolkissa on tosi kirjavaa. Tässä on viime viikkoina käytetty valuuttamuunninta ahkerasti ja opeteltu muuntamaan paino- ja pituusarvoja (lb, pound, inch jne) omiin järjestelmiimme.

Sitten pamahti postilaatikkoomme saapumisilmoitus - TULLISTA. Se suurin tilaukseni tulikin tullattavana postipakettina. Ajoin Tampereen Sarankulman tulliasemalle. Mietin, että mitähän ne langat nyt tulevatkaan maksamaan.Olin kauhuissani ja vatsaakin ihan väänteli! 

No eihän siinä kuinkaan käynyt. Maksoin tullit ja tuulaakit niinkuin sanonta kuuluu. Eli tullia 4% lähetyksen arvosta ja päälle vielä 22%:n arvonlisäveron. Tulin kotiin ja asettelin lankatopat pöydälle numerojärjestykseen. Otin siinä samalla vähän väriterapiaakin.

130761.jpg

360 toppaa:han siinä oli. Ihania värejä. Itse en juurikaan ole ristipistoillut. Hankinta tuli tehdyksi äitiäni (88v) varten, koska Mikkelistä lopetettiin hänen käyttämänsä ostospaikka.

Näin suuren määrän hankin siksi, että käyttämässäni ristipisto-ohjelmassa värikartan värimääritykset (rgb-arvot) eivät olleet kohdallaan. Testasin reilun puolisen tusinan ristipisto-ohjelman demo-versiot. Kaikissa oli nämä väriarvot enemmän tai vähemmän poskellaan eikä yhtään niin hyvää ja monipuolista ohjelmaa muutenkaan kuin itselläni on käytössä. DMC:n oman Cross Stitch Pattern Designer ohjelman väriarvot eivät nekään ole kohdallaan. Hankin tuon ohjelman, koska arvelin, että siitä nyt ainakin löytäisin ne oikeat väriarvot. Ohjelma tuli postitse (vanhanaikaista sekin ). 

Netistä kyllä löysin kolme Rgb-arvotaulukkoa. Ne olivat vielä keskenäänkin erilaisia ja kommentilla, että ne pitää itse tarkistaa. Väriarvoja ei saa oikeiksi millään colorpickerillä esim. DMC:n netissä julkaisemasta lankakartasta. Kartta on kuvattu oikeista langoista ja valo/varjo lankasäikeiden rajoilla vääristää väriarvon. Siispä päätin hankkia langat ja muuttaa väriarvot silmämääräisesti ottamalla lankatopan käteeni ja hakea suurinpiirtein oikean arvon.

Lähetin jopa viestin DMC:n "päämajaan" ja kerroin tästä markkinoiden puutteesta/tarpeesta. Minulle kyllä kohteliaasti vastattiin sieltä ja ihmeteltiin, että ovatkohan ne väriarvot tarpeellisia! Yritin huonolla engalnnillani vastata ja selittää, että esim. kun lastenkuvista tehdään ohjelmalla ristipistomalli eikä ohjelman väriarvot ole lähelläkään langan oikeita värejä niin ristipistotyöstä ei voi tulla samanlaista kuin kuva on. Eli suuri työ menee hukkaan. Kuinka yksinkertaista se olisikaan jos tuollainen arvostettu, hyvän lankalaadun tuottava yritys satsaisi edes vähän tällaisen taulukon tekemiseen.  Nyt jokainen ohjelmatalo ja käyttäjät tuskailevat tällaisen yksinkertaisen, mutta suuritöisen asian kanssa. Kyllä Ranskassa ollaan sitten vanhanaikaisia! Ei ymmäretä uutta tekniikkaa ja sen tarpeita lainkaan.

Ja vielä siihen hinnoitteluun. Vaikka Suomen hinnatkin näyttävät verkkokaupoissa laskeneen 0.80 € topalta (vähittäiskaupoissa 1.30€) niin langat kannattaa silti tilata ulkomailta. Euroopan hinnatkin 0.49-0.69 £ (0.72-1.1€) topalta ovat vielä tosi kalliita rapakon takana oleviin hintoihin verrattuna. Postikulut tosin näyttelevät suurta osaa Amerikasta tilattaessa. Esim. Ericalta (Indiana) tilattaessa topan hinta kun on vain 0.39 $  (0.31€). Vielä postimaksun tullin ja arvonlisäveron jälkeenkin tuli topalle hintaa vain 0.45€! Tilaus sisälsi 360 toppaa. Pienemmänkin tilauksen - ostohinta alle 50$ - eli noin 160 toppaa saa vielä samaan 0.45€ toppahintaan ja 70 topan erän niinkin edullisesti kuin 0.53€ topalta, koska postimaksu on vain 10$ alle 4 lb:n (~1.9kg) lähetykseltä. Pienempiä eriä he lähettelivät kirjekuoressa eikä niitä tarvinnut tullata.

Kuinka saman valmistajan, sama lanka  eri puolilla maailmaa voidaan hinnoitella niin eri tavalla? Luulisi, että lanka, joka tuotetaan Ranskassa (en tosin tiedä mikä on langan valmistusmaa) olisi Euroopassa halvempaa kuin rapakon takana. Australiastakin saa ko langat halvemmalla kuin Suomesta.

On, on tämä Kallis kotimaa!