eikä vesi tule piipunjuuresta ja kattoikkunan sivuilta sisälle!

Niin on. Voi että minä nyt nautin näistä sateista!


Muutama vuosi mökin valmistumisen jälkeen alkoi katto vuotaa - milloin enemmän milloin vähemmän riippuen tuulen suunnasta. Vielä työelämässä ollessani ei asia minua paljolti vaivannutkaan, mutta eläkkeelle lähes seitsemän vuotta sitten jäätyäni aloin syventyä tähän ongelmaan. Reilu pari vuotta sitten huomasin taas kerran katon räystäiden alle tiirailtuani tuon yhden kattotuolin, joka ei nojannutkaan vaakahirrelle kuten muut kattotuolit vaan oli reilut 5 sm ilmassa. Tästä johtuen vinoutunut katto aiheutti rakoilua piipun ja kattoikkunan reunuksille.

Siinä sitä kattotuolia sitten tiirailtiin ja ihmeteltiin pojan ja jopa ammatti-ihmisen kanssa kunnes naapuri alkoi puhua samasta ongelmasta, jonka hän oli juuri korjannut poistamalla muurauksesta yhden tiilen. Meidän mökin muuraus onkin sitten sellaisessa tilassa ettei sinne päässyt kuin repimällä saunan katto auki. Poikamme kiipesi sinne ja poisti muurauksen korkeimmalta kohdalta tiilen verran ja alempaakin paloja. Noin kuukauden kuluttua tästä toimenpiteestä oli rako pienentynyt yhteen sm:iin.

Katto oli uusittava ja alkoi luotettavan katontekijän haku. Kevät kun oli, oli katontekijöllä riittävästi töitä eikä tarjouspyyntöihini vastannut kuin kolme ehdokasta, jotka jättivät tarjouksen. Toiset jättivät kohteliaasti viestin etteivät ehdi ja toiset eivät vastanneet lainkaan. Yhdessä tarjouksessa oli katon neliöiksi mainittu 20 neliötä enemmän kuin todelliset neliöt!

Koska mökissämme on parvi jossa nukutaan halusin muun kuin peltikaton eikä katossa aikaisemmin ollut palahuopakatekaan samoin kuin tiilikatekaan oikein innostaneet varsinkaan sen jälkeen kun silmiini osui mainos Icopalin Decra kiviteräskatteesta. Sellaisen halusin. Materiaalina se on kallimpaa kuin muut vastaavat, mutta tuon äänettömyyden ja läpiruostumattomuustakuun (30 vuotta) takia halusin sen.

Saunan kattoa avatessani huomasin siellä olevan mitä mainioimman kuivatilan esim. erilaisten kesällä käytettävien tavaroiden kuten telttojen, keinun istuintyynyjen, veneilyliivien, kumipatjojen ym. vastaavien tavaroiden säilytykseen. Pesuhuoneen puolelle kattoon tullaan asentamaan tikasportaat, joilla päästään em. tilaan. Ne asennetaan paikoilleen keväämmällä saunan remontin yhteydessä.

Kattoremontin suorittajaksi valitsin Hämeen Kattokeskuksen. Heidän koordinoijansa kanssa sovimme varsinaisen urakan ja sen lisäksi mahdollisten kattovaurioitten tarkistuksen ja korjauksen tuntityönä tarvikkeineen. Vanhaan kattoikkunaan ei ollut enää saatavissa uutta tiivistesarjaa, joten oli hankittava uusi, jonka saimme heidän ansiostaan erittäin hyvään hintaan. Lisäksi saunan ylisille uuteen varastotilaan asennettiin toinen pienempi kattoikkuna.

Voin mitä lämpimimmin suositella kyseistä katon remontoijaa Pirkanmaan alueella vastaaviin korjauksiin. Työn huolellinen suunnittelu ja motivoituneet 4 tekijää suorittivat korjauksen sateista huolimatta suunnitellussa aikataulussa kiitettävästi ja laadukkaasti. Pihalta poistettiin roskat kaiken aikaa ja tuntui siltä kuin remontin jälkeen piha olisi ollut siistimpi kuin ennen remonttia. Yhteistyö työnjohdon ja urakkaporukan kanssa toimi kaikilta osin täysin saumattomasti. Lisäksi lasku sovituista lisätöistä oli sopimuksen mukainen ja kohtuullinen, jopa jonkin verran pienempi kuin olin itse arvellut sen olevan. Laskun mukana oli myös yllätyksekseni valmis verolomake kotitalousvähennystä varten. Täydellistä! Pojat ansaitsevat suurkiitokset!  Suuri kivi on poissa harteiltani.

DSC01213.jpg

DSC01211.jpg

Katon vauriot olivat arvioitua suuremmat. Kuvassa näkyy piipun alareunassa oleva "pikirengas", jolla siippani oli yrittänyt vuotoa tukita. Räystästä kavennettin 30:llä sentillä ensi keväänä asennettavan lasiverannan vuoksi.
DSC01227.jpg

 

DSC01231.jpg

Piippu pellitettiin ja räystäät asennettin. Valmiista katosta ei löytynytkään kuvaa enkä sitä tällä hetkellä sateen vuoksi voi ottaakaan, mutta lisään sen tänne kun ilmat sallivat kuvauksen.

Kyllä katto on niin tärkeä osa taloa/mökkiä ettei sen laadukkaassa tekemisessä kannata kitsastella.