Niin kiireinen on tämä syyskuu ollut etten enää iltaisin ole jaksanut tänne tapahtumia kirjata.
Ensin olivat ne ristiäiset. Päivänsankari alla kuvattuna ristiäisten jälkeen. Ristiäisissä ei tullut itkun itkua - ihmetteli vain mitä ympärillä tapahtuu

942048.jpg 
 
Toimme isomummin suoraan ristiäisistä Luikalaan mattotalkoisiin. Pitkälti reilut parikymmentä metriä tuli mattoa paukutelluksi melkein kahden viikon aikana ja pistin puihin vielä viimeisinä päivinä 150sm leveän maton.  Tässäpä tätä  "mattosatoa".  Valitettavasti kuvat eivät puiden varjoista ja syksyisestä ilta-auringosta johtuen onnistuneet värien puolesta täydellisesti. Malli (niisintä) on  nimeltään Komeat kirkonkaaret Mallikerta 2/2000 lehdestä. Mallin poljentaa muutin  kaksisuuntaiseksi  (eestaas) kun mallissa poljenta suoritetaan aina  vasemmalta oikealle (4 polkusta).
 
942136.jpg  942141.jpg 

Ylläolevat matot, kaikkiaan 5,5m,  saattavat päätyä vanhemman tyttäreni keittiöön.
Allaoleva on kudottu samalla mallilla hieman krouvimmista kuteista.
942169.jpg   942173.jpg 

Alla olevalla mallilla kudotut 8,5m päätynevät samaisen tyttäremme makuuhuoneeseen. Ne on toteutettu hänen ehdottamillaan väreillä ja ovat mielestäni tosi raikkaan oloiset.

942176.jpg   942181.jpg  

Muutin niisinnän palttina-ripsiksi ja kudoin 2,5m:n pätkän Nanson mustasta ja isomummin ompelemista värillisistä pätkäkuteista keväistä "Karamelli"-mattoa.

942183.jpg   942186.jpg  
Alla oleva matonpätkä on kudottu luonnonvalkoisella LP-langalla ripsiksi ja pätkäommellulla Nanson trikookuteella. Tämän maton ristin "Pastilliksi". Kirkkaat väritäplät LP-langan muodostamista ruuduista antavat matolle pirteän ilmeen.

942189.jpg   942192.jpg  

Tämän alla olevan "vanhanaikaisen" perusmaton kudoimme kolmella kuteella palttinaksi. Ohkaisesta trikookuteesta ja tiuhasta kaiteesta johtuen (32 lankaa10sm:llä) matosta tuli kevyt, mutta kuitenkin ryhtinsä pitävä.
942194.jpg    942199.jpg 
 
Äitini tietenkin piti huolen, että paukuttelu ei päässyt keskeytymään täyttämällä kävyt/pulikat/sukkulat säännöllisesti. Olisi muuten mukava tietää mitä nimeä missäkin päin Suoma kyseisestä työvälineestä käytetään! Ahkera kun on niin myös uusia pätkäkeriä häneltä syntyi niin Nanson trikookuteista kuin vanhoistakin leikatuista kuteista. Niitä on nyt kaikkiaan kolmenlaisia  kolmessa eri muovisäkissä - tietenkin keväisiä mattotalkoita varten. Alla äitini , melkein 90v - uskomattoman hyväkuntoisena rollaattoristaan huolimatta - tekeleitämme esittelemässä. Ai niin olin aivan unohtaa, että hän selvitteli 4 säkillistä trikookuteita keriksi. Yksi pussillinen niitä piti myös saada kuvaan.
 
942094.jpg

942087.jpg

Lisäksi hän parin päivän ajan pyöritteli DMC-lankojani  puolille, luetteloi ja järjesteli ne. Kuvia ja enemmän tietoa aiheesta kerron myöhemmin.

Kun viimeisinä hänen täällä olopäivinään loin uuden leveän maton loimen surkuttelin sitä, etten millään haluaisi viedä luomapuitani (Toikan keskikokoisia) ulkovajaan kosteuden takia, kosteana kun puiden lovet turpoavat eikä niillä voi luoda ennen kuin ne taas kuivuvat eikä sisällä kertakaikkiaan ole tilaa niille. Tietenkin äitini osoitti paikan, missä ne eivät olisi tiellä:
 
942084.jpg

Kangaspuiden takana - vähän kyllä ikkunan edessä, mutta kuitenkin kuivassa paikassa. Itse olin vuosia pähkäillyt tämän asian kanssa enkä ollut hoksannut - höh! Äideille aina kannattaa murheensa lausua ääneen  - ratkaisu usein löytyy heiltä. Kiitos äiti!

Tuota leveää matonlointa puihin laittaessani hoksasin itse mielestäni oivan keksinnön. Tietenkin muut ovat sen jo aiemmin hoksanneet, mutta minulle oivallus tuli vasta nyt. Nimittäin en pudottanutkaan käärinpirtaa pois tukille laiton jälkeen vaan käytin sitä kohotusvarpana. Loimilangat pysyvät näin niisinnän ajan helposti käsiteltävinä ja asettuvat niisinnän, pirrottamisen ja sitomisen jälkeen tasaisen kauniisti tukille.

942079.jpg

942082.jpg  

Ja kun kerran kirjoittaminen on aloitettu pitää vielä vilauttaa puikoilla nyt olevaa työtä:

942202.jpg  
Meneillään on sateenkaari pusero, mutta siitä sitten lisää myöhemmin.
Ja vielä tiedoksi, että American posti  U.S. Postal Service ilmoitti, että minulle on tulossa lähetys DiscountYarnSale:lta. Jokohan nyt saan oranssia Katian Bamboo-lankaa tyttärentyttären ruutupuseroon ja kudottua sen valmiiksi?