Netistä ei juurikaan löydy montaa kuvikasmaton tai ylipäätään kuvikkaan ohjeistusta. Kauhavan Kangasaitan sivuilta löytyy Esiton lankapalvelun  keinutuolin peiton ohje pdf:nä. Eipä juuri muuta. Kirjoista ja lehdistä esim. Taito, Mallikerta (monet vanhat numerot loppuunmyyty) ja Loimien lomassa tietenkin löytyy klassisia malleja mutta kuitenkin harvakseltaan. Uusia kudontaan liittyviä mallikirjoja ei silmiini ole osunut eikä vanhempia mallikirjojakaan löydy kuin kirjastoista.

Itse olen totaalisesti hurahtanut täyskuvikkaisiin kuten tuolta Kudonta kategoriasta voi todeta. Sivuillani tähän

Bryggan-malliin 224455.jpg ihastunut "Leena" laittoi minulle tässä keväällä viestiä, että voisinko antaa hänelle sen kudontaohjeen. Alkuperäinen malli oli Trasmattor kirjasta, mutta kirjan ohjeella maton toiselle puolelle tuo "lautojen" rako näkyi toisenvärisenä maton reunoille saakka. Pähkäilyn jälkeen löytyi ongelmaan ratkaisu. Sain parin vuoden takaisen ohjeeni muistiinpanoineen toimimaan vasta pienen kokeilun jälkeen ja tälle "Leena" ystävälle annettua oikean ohjeen.

Sain  häneltä palautetta: "Kudoin kokeeksi parikymmentä senttiä.
Ajattelin , että toiset ovat onnellisia uudesta autosta, mutta minä olen
onnellinen nyt tästä, että saan kutoa ihailemaani mattoa. Olen jotenkin
jäänyt koukkuun näissä kuvikkaissa, että laitan toisen kuteen rinalle .....".

Yllä olevaa lukiessani ajattelin laittaa ohjeen myös tänne sivuilleni - jospa joku toinenkin tulee mattoa kutoessaan yhtä onnelliseksi kuin "Leena-ystäväni" .

Tällaisella niisinnällä kudon aina täyskuvikkaani:

1609319.jpg
Edellä esitetty matto on kudottu näillä luvuilla 30:n kaiteessa, jolloin maton leveydeksi muodostuu n.85 sm. Niisintämalli on siitä monipuolinen, että sillä voi kutoa myös palttinaa kun lisää kaksi polkusta tai muuttaa polkusparin sidontaa. Tosin silloin, kun kyseessä on  tiuhempi kaide kuin normaalisti palttinassa, kuteen pitää olla suhteellisen ohutta.

Sidonnassa jätetään punaisella merkityt välittäjät polkusiin kokonaan sitomatta.
 
1609353.jpg
 
Ykkös- ja kakkos polkusta poljetaan aina kaksi kertaa peräkkäin ja muita polkusia vuorotellen pari kerrallaan. Kuvion vaihtuessa pujotetaan viriöön sama väri  kaksi kertaa peräkkäin.

Laitan ohjeen myös tuonne Ohje-laatikkoon myöhempää käyttöä varten.
Edit: sinne on lisätty ammattilaisen tekemä sidonta- ja poljentaohje!

Teet minutkin onnelliseksi jos käytät ohjettani ja kerrot myös siitä minulle joko kommenteissa tai sähköpostitse.