Kovin oli hiljaista edellisen postaukseni kommenttirintamalla! Odotin vain keskustelua ja kannanottoja ongelmaani, mutta vain yksi kommentoija uskalsi/halusi ottaa kanataa esittämiini lukuihin, joten hänelle olen eilen postittanut lupaamani arpajaisvoiton - Sock Innovation kirjan.

Edellisen postaukseni kommenteissa itse myös kerroin selvittäneeni tuon ongelman ratkaisun. Vastaushan löytyi tietenkin Ravelry:stä. Aamulla virkeänä herätessäni ryntäsin sinne ja sieltä löytyi tuon kirjan "New Pathways for Sock Knitters"  foorumi. Ilmeisesti muutkin kuin minä olivat väittäneet kirjassa olevaa kaavaa virheelliseksi, koska kirjan tekijä Cat Bordhi itse oli foorumiin ottanut kantaa ja sanoi hyvin yksiselitteisesti ettei kirjassa ole virhettä, vaan jalkaterän keskimitta on otettu väärästä kohtaa.

Kyseisessä foorumissa Ravelisti "turtlegirl76" on tehnyt kirjan käyttämiin kaavoihin Exel/OpenOffice taulukon joka laskee tarvittavat sukan pituudet ja silmukkamäärät annetuilla jalan mitoilla.

Minä siitä sitten mittaamaan jalkaani siitä  oikeasta -"after the ball" - paikasta. Näin kaavan pohjana ollut luku muuttui ja kaava ja OpenOffice-taulukko antoivat arvot, joilla sain neulotuksi jalkaani 100%:sti istuvan sukan. Se on todella räätälöity juuri minun jalkaani  ja tuntuu jalassa tosi hyvälltä.

DSC00107.jpg

DSC00108.jpg

Kaantapää on reilun korkea ja jalkaterän pituus just' nappiinsa - ei kiristä eikä ole löysä.

Tarkoitukseni oli neuloa vain tavallisen pituiset sukat, mutta kun olin melkein siinä kohtaa missä olisi pitänyt lopettaa huomasin ettei yksi kerä riitä molempiin sukkiin niin päätinkin kokeilla polvisukkia. En ole itselleni koskaan neulonut sellaisia eikä kirjassa anneta ohjeita nilkasta ylöspäin kuin varren päättelyyn ja että paksuun sääriosaan on vaihdettava paksummat puikot. Kokeilin sitä, mutta neulos ei ainakaan käyttämässäni NORO sukkalangassa näyttänyt hyvältä, joten turvauduin sääriosan saumakohtaan tehtäviin lisäyksiin. Ne eivät kuitenkaan osuneet täysin oikeisiin kohtiin, mutta saavat kelvata tällä kertaa.

Laskin nimittäin lisäysten tarpeen siten, että nilkasta pohkeen paksuimpaan kohtaan on X senttimetriä ja siinä kohtaa tarvitaan y silmukkaa mutta en lainkaan ottanut sitä huomioon, että kun sukka vedetään jalkaan niin kerroksia onkin vähemmän per 10:lle sentille kuin mallitulkun kerroksia, koska sukka venyy leveyttä jalkaan vedettäessä. Tästä ajatusvirheestä johtuen saumalisäykset tulivat liian tiuhaan ja sukan levein kohta jäi hiukan  pohkeen alapuolelle. Käytössä se ei minua haittaa lainkaan. Ylemmän varsiosan kavennuksetkin teen seuraavalla kertaa ainakin kahdessa osassa yhden kerran sijaan. Otanpa vain opikseni seuraavaa kertaa varten. 

DSC00104.jpg           DSC00110.jpg

Toinen sukka on vielä neulomatta, mutta ajattelin jo tässä vaiheessa kertoa että siitä kaavaongelmasta on päästy puhtaille vesille.  Järkeeni ei kyllä vieläkään käy se mihin perustuu, että keskijalkaterän silmukat jaetaan rivejä per tuumalla ja näin saatu osamääärä vähennetään jalkaterän koko pituudesta = varvasosan pituus!?!