Ihan kuin mummu olisi saanut uudestaan laajakaistan. Tämä bloggailuni sai alkunsa keväällä 2006 kun tänne syrjäkylälle saatiin laajakaista.

Viime vuosi kului muissa kiireissä ja tilanteissa siten, että vasta viimeisellä viikolla sain hätäisesti tuotua neulomukseni tänne. Tosin olen vienyt neulomuksiani Ravelryyn aina niiden valmistuttua, koska sinne niitä on niin helppo kirjata. Suosittelen jokaiselle tilin avaamista. Minä kieli-taidostani/-ttomuudestani huolimatta ainakin koen, että se on neulojan paratiisi!

Nyt kun minulla on ollut viikko aikaa taas "räpellellä" yhden jos toisenkin uuden piirteen tutkimisessa olen aivan kuin uudessa maailmassa. Niin paljon on kaikki netin ympärillä pyörivät uutuudet muuttuneet. Ehkä näitä minulle nyt uusia piirteitä on ollut aikaisemminkin - muodossa tai toisessa -, mutten vain ole niihin oikein jaksanut syventyä.

Minulla on neljä selainta käytössäni: IE, Opera, Firefox ja Safari, joista Operan etsi-valinnan hakutulos  ja iGoogle miellyttävät niin toiminnoiltaan kuin ulkonäöltäänkin minua eniten. iGooglen mukana esiteltiin ja melkein tyrkyteltiin erilaisia gatget:tejä (oma suomennokseni=katkatti). Sain niillä omalle aloitussivulleni vaikka mitä: uutisia, säätietoja, valuuttamuuntimen (on muuten simppeli ja hyvä , simppelin sanakirjan,  kalenterin, ajo-ohjevalikon mistä-mihin ym. ym. Vakiona tulleita vähemmän miellyttäviä "katkatteja" oli helppo poistaa ja lisätä. Haa mitkä helpit oli heti käden ulottuvilla!  Uuden välilehtivalinnan kautta avautuu Pikavalinnat sivu, johon voi helposti tallentaa visuaaliseen muotoon tärkeimmät sivut kuten esim. itselläni Blogilista, Ravelry ym. vastaavat sivut.

No monesta saattaa tuntua siltä, että mitähän tuo mummu nyt oikein horisee, koska te nuoremmat olette jo melkein äidinmaidossa imeneet tai viimeistään koulunpenkillä oppineet tuon kaiken ja paljon enemmänkin. Mutta minäpä olen vallan huuli pyöreenä noiden katkattajien toiminnoista kun minkäänlaista koulupohjaa ei tuosta HTML-koodista - niin kuin ei muustakaan kielestä - ole. Kantapään kautta oppiminen on taas ollut hyvänä apuna.

Heräsi nimittäin kysymys miten voisin helpommin seurata suosikkejani (Blogilista toisinaan niin kuolettavan hidas).  RSS-syötteistä puhuttiin kyllä jo tuolloin vuonna 2006, mutta minulta niiden toiminta on tähän asti ollut tuntematonta. Siis se miten ne olisi voinut hyödyntää eli miten ne toimivat.

Kun nuo katkatit tuntuivat niin yksinkertaisilta toteuttaa ajattelinpa kokeilla niiden käyttöä iGooglessa. Tein Blogilistan RSS-syötteestä katkatin: Omat suosikit. Ei vain toimi, haku näyttää vain viimeisimmän ja ellei jatkuvasti ole ruutu auki menee tieto sivu suun kun katkatti tuo jo seuraavan lukemattoman ruudulle eikä siellä pysty käyttämään "merkitse luetuksi"-toimintoa. Ja on lisäksi tosi hidas toimintoinen. Blogilistan suosikeissa näkyy uudet kirjoitukset paljon nopeammin. Tosin sinne voisi tehdä sellaisen katkatin, johon jokainen blogi/syöte tallennettaisiin yksitellen . En lähtenyt sitä edes kokeilemaan.

Jokaiselle selaimelle löytyy tietenkin omia katkatteja ja niitä on satoja,satoja erilaisia! Katgatteja saa omalle työpöydällekin erilaisina palkkirykelminä, mutta useimmiten ne ovat englanninkielisiä ja pitkälti ainakin omiin tarkoituksiini käyttökelvottomia. Eikä tähän blogiseurantaan lainkaan sopivia. Kun osaisi niin varmaankin tuolla gatget:in piirteellä voisi sellaisen tehdäkin.

Sitten huomasin "Neulova narttu" blogin sivustassa pyörivän ajantasaisen listan päivitetyistä blogeista ihan blogin kuvan, päivitysajankohdan ja pienen otsikon alun kanssa. Se näyttää ihan mukavalta ja vaivattomalta seurantatavalta verrattuna siihen, että jokaisen oman seurattavan blogin mahdollinen nappi (kuvan osoite) ja blogiosoite lisätään Sivulaatikon koodiin. Vai lieneekö tuokin seuranta tehty jokaisesta seurattavasta erikseen? Tiedä häntä! Onko kenelläkään tietoa tai koodaustaitoa miten sellaisen voisi Vuodatuksenkin blogiin toteuttaa esim. Blogilistan suosikeista pienellä koodinpätkällä? Nythän Vuodatuksen oman blogin etusivulla on jonkinlainen yksittäin lisättävä seurantavalikko, johon en ole tutustunut paremmin. Onko se hyvä käytössä?

No löysin sitten mielestäni hyvän Virolaisen ilmaisohjelman (ei taida olla gatget) nimeltään  FeedReader 3.14. Siitä löytyy mieluisiani toimintoja, muttei kuitenkaan hyödynnä Blogilistan omatsuosikit Rss-syötettä tai ehkä syötteen sisältö ei ole riittävä. Näytölle ilmestyy kyllä silloin tällöin uusi blogikirjoitus, mutta ei kaikkia ja syöte toimii viiveellä. Mutta kun syötän jokaisen seuraamani blogin Rss-syötteen sinne erikseen toimii ohjelma moitteettomasti, siis omalla työpöydälläni. Voin lukea uuden kirjoituksen kuvineen ja halutessani, esim. kommentin jättämiseksi, vain napin painalluksella tosi nopeasti siirtyä selaimeen k.o. blogin sivuille.  Voin määrätä kirjoituksen luetuksi, jolloin se siirtyy näkymättömiin koneelleni määriteltyyn hakemistoon ja on sieltä haulla nopeasti esille otettavissa. Myös ne blogit, joissa ei ole lukemattomia kirjoituksia saa piiloon tai esille. Kirjoituksilla on myös oma poistotoimintonsa vanhimmasta päästä lähtien. Onhan siinä oma työnsä siirtä omien suosikkiensa syötteet ohjelman määrityksiin yksitellen, mutta onhan jokainen joutunut Blogilistankin suosikkinsa yksitellen valitsemaan. Syötteen kopiointi (Ctrl+C) ja tallennus (Ctrl+v) F3:lla valittuun FeedReaderin kenttän käy tosi nopeasti, minkä seurauksena 25 kirjoitusta jokaisesta blogista siirtyy ohjelmaan.

FeedReaderissa on lisäksi vielä tosi huomionarvoinen piirre se, että sinne voi viedä kaikki ulkomaisetkin suosikit (esim omaan kansioonsa) joiden blogista löytyy tuo RSS-syöte.

No taisipa tulla jo riittävästi mainosta, mutta kokeilin vielä yhtä katkattia, nimittäin Googlen kääntäjää. Lisäsinkin sen jo pariinkin kohtaan sivuilleni ja kokeilin sen toimintaa. Kyllä tekstini muuttuivat Espanjaksi ja teksti oli Espanjan kielen näköistä, tosin sisällöstä en ymmärrä mitään. Tämän katkatin avautuessa voi valita kielen mistä-mihin.

Tällä tavoin voin siippani hoitojaksonkin aikana seurata suosikkieni kirjoituksia aivan kuten sähköpostianikin omalta päätteeltäni ja pysyä ajanhermolla.

Jäänpä odottelemaan kommenttejanne omista ratkaisuistanne..........